Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

tirsdag, februar 28, 2006

Olmt blikk

Blikket til Pusedyr sekunder før han planter en pote i trynet på VamPus, og sier;
- Mutter'n - det holder!

VamPus' nye mobil har kamera...

VamPus-humor...

En av bakdelene med å bli så oppslukt i sin egen verden, med kommentarer og mail, er at man mister overblikket av hva som skjer der ute i 'sfæren. Derfor er det en glede å presentere den morsomste historien VamPus har lest på nett (utenom daglige doser LordX og hablog) siden Paal la ut "They're made out of meat" - Eskil Åsmul har rølt sammen denne historien.

VamPus er beryktet for sin repetitive humor; samme vits, scene, sketsj kan få henne til å rulle hikstende ut av sofaen..gang på gang... Monty Python: Live at the Hollywood Bowl - The last supper.. *hyl* hmmm... og det hylet var egentlig for varm kaffe sprutende ut av nesebor.. trenger altså ikke en gang se sketsjen...

Michelangelo: Good evening, Your Holiness.
The Pope: Evening, Michelangelo. I want to talk to you about this painting of yours, The Last Supper. I'm not happy about it.
Michelangelo: Oh, dear. It took me hours.
The Pope: Not happy at all.
Michelangelo: Is it the jello you don't like?
The Pope: No.
Michelangelo: It does add a bit of colour, doesn't it. Oh, I know, you don't like the kangaroo.
The Pope: What kangaroo?
Michelangelo: No problem, I'll paint him out.
The Pope: I never saw a kangaroo.
Michelangelo: Uh, he's right at the back. No sweat, I'll make him into a disciple. All right?
The Pope: That's the problem.
Michelangelo: What is?
The Pope: The disciples.
Michelangelo: Are they too Jewish? I made Judas the most Jewish.
The Pope: No, it's just that there are 28 of them...

My Precious..

Dette må synges høyt, med riktig trykk, mens du hopper rundt på gulvet og klapper i hendene:

Depeche Depeche Depeche Depeche Depeche Depeche Depeche Depeche Depeche Depeche Depeche Depeche Depeche Depeche Depeche Depeche Depeche Depeche Depeche Depeche Depeche Depeche Depeche Depeche Depeche Depeche Depeche Depeche Depeche Depeche Depeche Depeche Depeche Depeche Depeche Depeche Depeche Depeche Depeche Depeche Depeche Depeche Depeche Depeche Depeche Depeche Depeche Depeche Depeche Depeche Depeche Depeche Depeche Depeche Depeche Depeche Depeche Depeche Depeche Depeche Depeche Depeche Depeche Depeche Depeche Depeche Depeche Depeche Mode!!!!

Og VamPus vet at i tillegg til Vektern, Otters, Fru Otters, Slespen, Legen, Filosofen, Byrådssekretæren, Sosialisten m.fl - så kommer Delirium og hablog. Noen fler?

Paying the Dane-geld

In the good old days, when men were men and women did their laundry, our forefathers ravaged the coasts of England in a quest to improve the general gene pool. Our Danish neighbours apparently had a slightly better idea; avoiding the hard work of raping and pillaging by asking for a ransom not to do so. This was called asking for Dane-geld.

VamPus has been invited to participate in a debate on the freedom of speech by the Oslo Union of Journalists, who tastefully has used a picture of her as a bull's eye in the invitation to all their members (which, I assume, includes most journalists in Oslo). The background is the publishing of the now infamous cartoons of the muslim prophet Muhammad. The vignette of the debate is "Cowardly editors or irresponsible bloggers?" The irony of the name of Rudyard Kipling's poem is hopefully not lost on all. The point is; start excusing one of your democratic rights, and you'll find that "the end of that game is oppression and shame, and the nation that plays it is lost."

I owe this to David Young, who I met at Pokers wedding;

IT IS always a temptation to an armed and agile nation,
To call upon a neighbour and to say:-
"We invaded you last night-we are quite prepared to fight,
Unless you pay us cash to go away."

And that is called asking for Dane-geld,
And the people who ask it explain
That you've only to pay 'em the Dane-geld
And then you'll get rid of the Dane!

It is always a temptation to a rich and lazy nation,
To puff and look important and to say:-
"Though we know we should defeat you, we have not the time to meet you.
We will therefore pay you cash to go away."

And that is called paying the Dane-geld;
But we've proved it again and again,
That if once you have paid him the Dane-geld
You never get rid of the Dane.

It is wrong to put temptation in the path of any nation,
For fear they should succumb and go astray,
So when you are requested to pay up or be molested,
You will find it better policy to say:-

"We never pay any-one Dane-geld,
No matter how trifling the cost;
For the end of that game is oppression and shame,
And the nation that plays it is lost!"

If the choice is to be a coward or "irresponsible" in the defense of freedom, the latter suits me just fine!

mandag, februar 27, 2006

Ask Oxford

Det var ikke plagsomt mye kriserim på helgens bryllup, så dette er ikke hentet derfra. Derimot fra Seilern, som i en mail opplyste VamPus at hun antakeligvis gikk under begrepet "pescatarian" eller fisketarianer - da hun ikke spiser kjøtt, men hender at spiser fisk ute. Men VamPus tror hun foretrekker "vegetarianer som av og til spiser fisk" fremfor fisketarianer. Men dette gjorde at VamPus oppdaget "Ask Oxford" og for en gullgruve det er!

Visste du for eksempel at det ikke finnes noe ord i det engelske språk som rimer på "orange"? Eller "silver"? Eller at det fantes noe som het Oxford Rhyming Dictionary? Og - siden du insisterer - det engelske ordet for frykten for fredag den 13. er triskaidekaphobia.

Og dette fra deres lille FAQ liste. Men her er et spørsmål som kanskje burde vært inkludert i FAQ'en: Hva kaller man alle de menneskene som spør følgende spørsmål så ofte at de blir inkludert i en FAQ: What is the word for words which sound like they are?

søndag, februar 26, 2006

Gymnaslærer Pedersen

I disse tider, da superlativene hagler over Ane Dahl Torps innsats i Gymnaslærer Pedersen, har VamPus bare lyst til å henvise til Lille Blå og hans kommentar til et intervju med den populære skuespillerinnen før jul. På spørsmål om hvordan folk kunne bli så hjernevasket, svarer hun at "de jobbet jo for noe som var større enn seg selv". Ja. De jobbet for diktatur.

"Nazistene kjempet også for noe større enn seg selv. Det er ingen formildende omstendighet. Som Hagtvet sier: "Kan man tenke seg å gjøre en komedie av folk som har trådt feil på den andre siden, for eksempel en nazihirdgutts villfarelser?".

Brystvortekrem og bryllup

Brystvortekrem. Et ord VamPus strengt tatt ikke trodde hun skulle høre i et bryllup. Et ord VamPus ikke trodde eksisterte, faktisk.

VamPus kunne skrevet om takknemligheten av en kort seremoni, en brud så vakker at hun like gjerne kunne kommet usminket i en striesekk. Om brudens fars tale ("Min sønn, la meg kysse deg på pannen" - til brudgommen), representantene fra Sæverudkoret som ga en noe rølpete, dog verdig avslutning på middagen. Om at den selvlysende rosa kjolen kan virke som blink for middelaldrende menn som vil danse til storbandet. At brudgommens foreldre antakeligvis holder VamPus ansvarlig for at deres unge, lovende sønn forsvarte legalisering av narkotika offentlig i hine hårde dager. Hun kunne også skrevet om det offisielle nachspielet som ble avholdt i sentrale lokaler der verken røykelov eller skjenkelov så ut til å ha gjort sitt inntog. Eller om brudgommens forlover som mente at VamPus hadde tapt seg. Politisk, altså. VamPus har visstnok blitt for politisk korrekt (!?) og lite tydelig (sic!).

Men altså. Brystvortekrem. På røyketrappa kom det frem at bruden hadde smurt brystvortekrem på sine lepper. Celina Midelfart sverger visstnok til stoffet for å få svulmende og frodige lepper. Hemmeligheten er visstnok stoffet lanolin - som utvinnes ved rensing av ullfett, så sauer er tydeligvis mer enn ålreite dyr. Brystvortekrem. Man lærer jammen noe nytt hver dag, gitt..

fredag, februar 24, 2006

Bondevik blamerer

VamPus har tidligere skrevet om Kjell Magne Bondeviks moralske forfengelighet, og han skuffer ikke. Dagbladet skriver i dag om at Bondevik er i Kenya for å heve medias interesse for sultkatastrofen på Afrikas Horn. For å være helt ærlig så tror VamPus at en italiensk C-skuespiller kunne fått større oppmerksomhet enn Bondevik, men la oss ikke dvele ved det. I papirutgaven beskriver Dagbladet nemlig hvordan Bondeviks ego tar overhånd i nærheten av sultende barn i Afrika (ikke lagt ut). Om Jonas Gahr Støre skulle offisielt beklaget noe, så er det vel dette;

Arrangerer sine egne bilder
FN-topper ble forfjamset da de så hvor opptatt Kjell Magne Bondevik var av å ta bilder med eget kamera.
- Jeg ser at han er politiker, hvisker en høyt plasser sjef i FN mens Bondevik går ned på kne foran kenyanske kvinner i vannkø. Det er ikke Dagbladet som tar bilder, men spesialrådgiver Bjørn Johannessen i UD. Og det er Bondevik som har bedt han om det. (Bondevik beordrer spesialrådgivere i UD? VamPus anm.) Når han kommer hjem i dag vil han levere sitt eget kamera til VG for at de skal vurdere å trykke "Bondeviks egne bilder fra Afrika".
- Det neste blir vel at han tar opp et barn, sier FN-sjefen videre.
Og han får rett. På bakken sitter et hundretall kvinner og barn mens de venter på dagens rasjon.
- Ta et bilde av meg sammen med noen av barna her, roper Bondevik til Johannessen.
Det internasjonale følget hever også øyenbrynet når Bondevik bestemmer seg for å holde en tale til flokken av sultne kvinner og barn som sitter på bakken.
- Jeg kommer fra et land langt mot nord, et veldig rikt land. Jeg mener vi har en plikt til å dele mer av velstanden med de fattige... Jeg ønsker dere lykke til i framtida. Jeg vil huske dere når jeg nå skal arbeide for FN, sier Bondevik.

Ord blir fattige. "Jeg kommer fra et land langt mot nord, et veldig rikt land..." Herregud. Det ender vel med at Kenya betaler penger til oss for å slippe å få norske politikere på besøk...

Tvangsproletarisert Reiten?

Stortingsrepresentant Rolf Terje Klungland (Ap), mener at Hydros generaldirektør Eivind Reiten (sosialøkonom fra UiO, tidl statssekretær i Finansdepartementet, fiskeriminister og olje- og energiminister etc) er best egnet som postomdeler i et departement. Utbruddet ble møtt med spontan applaus på Aps gruppemøte på Stortinget. Klungland kan selv skilte med en imponerende erfaring som platearbeider og smører, og har en solid akademisk troverdighet (les: Maskin/mekanikk-kurs, Sveisekurs, Krankurs, Kjelekurs). Denne bakgrunnen har LO..unnskyld.. Arbeiderpartiet funnet ut at best kan nyttiggjøres i Finanskomitèen, så da er vel skattepengene våre i trygge hender.

Klunglands kommentar kommer selvsagt i sammenheng med Hydros planer om å legge ned virksomheten i Årdal. Flere Ap-politikere demonstrerer sin innsikt ved å kreve at Eivind Reiten får sparken. Skal vi se - hvordan var nå oppgavefordelingen mellom eier, styrets og administrasjonens i et børsnotert selskap, igjen? Selv skriver Hydro om sine omstillingsplaner;
"Hydro forbereder et omfattende omstillingsprogram ved selskapets norske aluminiumverk for å sikre grunnlaget for fortsatt lønnsom drift. De årlige driftskostnadene skal reduseres med 350-400 millioner kroner, uten at produksjonen reduseres. Beregninger viser at dette vil kunne innebære en reduksjon av inntil 800 årsverk."

Uten at produksjonen reduseres kan man altså greie seg med 800 færre ansatte, men sosialistene mener at Hydro (og andre selskaper) skal operere som aetats forlengede arm. Carsten O. Fives nettsted, Kommentar, skriver i ..eh.. en kommentar:
"Men hovedgrunnen til at industriarbeidsplasser forsvinner ut av Norge er at Norge er et for dyrt land. Vi har bevilget oss for høy levestandard og for stor offentlig sektor".

Ikke at våre politikere kommer til å ta dette innover seg. Ukeavisen Ledelse kommenterer at "den nye aktive eierskapslinja som de ”rød grønne” har varslet går ut på, er det for tiden ingen som kan si noe fornuftig om." Forhåpentligvis var det bare billig (noen vil kanskje si dyr) retorikk mot Høyre under valgkampen. Norge har ikke råd til sosialisters aktive næringspolitikk. Spesielt ikke om de ønsker å tvangsproletarisere næringslivsledere til postbud, og setter platearbeidere til å styre den norske økonomien...

Oppdatert:
En annen stortingsrepresentant for LO..erm..Arbeiderpartiet som demonstrerer sin innsikt i samfunnsøkonomi er Jan Bøhler. Han argumenterer mot salg av Hafslund på følgende måte:
"Ser vi for oss et lenger tidsperspektiv framover, blir det enda mer åpenbart at Hafslund ikke bør selges. For på lang sikt er det knapt noen annen bransje som gir tryggere inntekter enn strømselskaper. Så lenge det finnes regn fra himmelen vil kraftverkene produsere i hundre, to hundre, tre hundre, ja, i mange hundre år, og fornyede strømnett stå for forsyningen til deg og meg. Det er ingen investorer på noen børs som har et så langsiktig perspektiv på sine investeringer. Derfor vil de heller ikke kunne ta høyde for inntekter gjennom flere hundre år framover."

Kommunene pleide å være flinke til å balansere budsjettene med å heve strømprisen for befolkningen. Det alene burde være argument for at politikere burde holde seg unna..

This is the start of something good

Denne sangen ble spilt på radio i det VamPus gikk av bussen for å møte sin far:

Oh, this is the start of something good
Don't you agree?
I haven't felt like this in so many moons
You know what I mean?
- Gavin DeGraw, "Follow through"
Og VamPus kunne ikke vært mer enig!

torsdag, februar 23, 2006

Degradert VamPus

VamPus er bedt i bryllup i helgen, og var opprinnelig blant A-laget av gjestene - dvs de som slipper unna taler og sanger, og bare kan komme til fri bar etter middagen (eller "kaffe og kake", som det sto i invitasjonen). Nå ble hun akkurat degradert til B-laget, hvilket vil si at hun ikke bare må være der under vielsen, men også mime med til "den rosa sangen" og få brudeparets liv fremført av mer eller mindre edru onkler, fnisete forlovere og gråtende mødre. Hva har VamPus gjort for å fortjene dette?

*sukk*

Og siden treningsbagen er i ferd med å tangere tidligere rekord i antall dager den har stått uåpnet, slankekuren aldri ble påbegynt og VamPus hadde satset på at de single mannlige gjestene (om noen) var fulle da hun kom, så ser det nå mørkt ut for lørdagskvelden. Hold-in strømpebukse, push-up BH og et tykt lag med Jotuns interiørbeis kan kanskje gjøre VamPus noe mer presentabel. Men det hjelper ikke. Den eneste kjolen som kan passe til anledningen - og da snakker vi om å komme inn i, ikke som er passende - er en selvlysende rosa ballkjole som var et desperat kjøp for noen år siden. Det er aldri noen tvil om hvor VamPus er på bildene fra det bryllupet, for å si det sånn.

Den Onde Feen, en kjent og kjær figur fra VamPus' mange aftener på by'n, kommer nok til ha det veldig morro den kvelden. Faktisk kan VamPus høre hennes kaklende, ondskapsfulle latter allerede nå....

I dag er det forresten 1 år siden VamPus Verden ble startet. Gratulerer til meg *klapp på ryggen*...

onsdag, februar 22, 2006

Evige spørsmål

Morten Drægni skriver «Hvor går RV?» er spørsmålet enkelte stiller seg om dagen.

Ehm. Nei. Ikke egentlig. "Hvor er det billig øl i Oslo?", derimot...

Salmesang i fistel

- Jeg synes generelt at sangene går for høyt i kirken. Det gjør at folk synger svakere, og ligger en oktav lavere enn organisten spiller, sier artisen Rune Larsen til Vårt Land.

Endelig har den norske kirke fått noe annet enn homofile å bryne seg på. Alle som har vært i kirken vet at salmer er en pest og en plage, og de av oss som har sluttet å mime for syns skyld synes vel egentlig at her burde kirkekorene innse sin besøkelsestid. Larsen er nok rørende naiv dersom han tror at det høye toneleiet er grunnen til at det bare er skrukkeskinnene på første rad som gauler med når overivrige organister setter i gang. Her er et forslag; innstaller en mikrofon hos organisten, jazz opp salmene littegranne og kjør salmesang à la pianobar. Litt nattverdsvin og kjeks i tillegg er sikkert ikke å forakte.

Damn, ass. Skulle vært kirkefornyelsesminister...

På nattbordet

Siden DN ser ut til å overse VamPus i spalten”På nattbordet”, tar hun herved saken i egne hender og intervjuer seg selv.

- Som blogger og aktiv skribent leser du vel mye, og derfor er vi nysgjerrige på hva du har på nattbordet?
- Åh.. he he.. det var en uventet ære. Godt du ikke spør hva jeg har i nattbordet. Som singel ung kvinne kan jo det være litt av hvert, vet du.. he he!
- Eh. Kremt. Vi tenkte mer på hvilke bøker du leste for tiden?
- Ja, he he, dere gjorde vel det. Det er som regel en blanding av historie, politikk og skjønnlitteratur.
- Som for eksempel?
- Jeg holder på med den nye biografien om kommunisten og menneskefienden Mao . Og så ser jeg frem til å lese ”Ekstremismens tidsalder”, som jeg fikk av Unge Høyre.
- Utvilsomt for å hente inspirasjon til nidskrifter om venstresiden. Du nevnte skjønnlitteratur?
- Har så vidt begynt på ”Brooklyn Follies” av mesteren Paul Auster, men har lyst til å anbefale en vakker liten bok som heter "Silke" av Alessandro Baricco (spesielt Delirium vil nok ha glede av den...)
- Godt du ikke nevnte ”Halvbroren” eller noe med Hamsun. Jeg mistenker alle som nevner disse for å kun lese Asterix. Hva med dikt – leser du det?
- Klart. Andre Bjerke og Inger Hagerup er norske favoritter. Men et forbilde er Dorothy Parker - få slår hennes skarpe og syrlige penn!
- Skulle du velge å redde en bok, et skrift, fra den sikre ødeleggelse, så ville det vært?
- Før jeg svarer på det, så må jeg bare nevne LordX - eller så blir han så vanskelig.. Jeg ville definitivt reddet Den amerikanske uavhengighetserklæringen - et av de viktigste dokumentene i nyere tid, om ikke det viktigste!

mandag, februar 20, 2006

Nokia - connecting people?

VamPus' familie er best egnet til å gi ordet "dysfunksjonell" en ny og dypere mening. Derfor var det en begivenhet at VamPus skulle møte sin far for første gang på 17 år denne helgen.

Men la oss starte med hvordan dette skulle til å (ikke) skje. For litt over en uke var VamPus på fredagspils på et ikke toneangivende sted i nærheten av Rådhuset. Deretter hadde hun en hyggelig middag med Seilern, hvorpå de returnerte til stedet der et regelrett sjøslag var i ferd med å utspille seg. Kjente og ukjente vimet omkring i et lokale som pleier å være like tomt som VamPus’ lommebok dagen før lønning. Etter en stund kom en tilsynelatende fremmed fyr bort til bordet og spurte om VamPus var.. vel.. VamPus. Det skulle vise seg at den fremmede var VamPus’ tapte stebror, som prompte tok tak i henne og fortalte henne om skapet og hvordan det kunne stå. VamPus lovet å ringe sin far i løpet av helgen.

Som sagt så gjort. Med dirrende hender og klump i halsen ringte VamPus endelig til sin fars mobil. Den ble plukket opp i andre enden, men lyden slo ikke gjennom. En gang til. Lyden slår fortsatt ikke gjennom. Ok. Hjemmetelefon. Røret løftet av. Fars stemme.

Unødvendig å si; en spesiell opplevelse. Vi snakker sammen en god stund, og begge har nok tårer i øynene i hver vår ende av luren når vi legger på. Vi skal møtes helgen etter, og VamPus grunner i flere dager på hvor man finner et passende sted å gjenforenes. Hun har enda ikke funnet svaret den skjebnesvangre kvelden hun mister sin Nokia. Alt er tapt. Telefonnumrene til venner, bekjente, kollegaer, partikadre, journalister, bloggere – og familie. Borte. I tillegg er det også helgen før lønning og lommeboka er like tom som det pleier å være på den ikke toneangivende baren i nærheten av Rådhuset.

Hun ringer fra telefonkiosken i Birkelunden. Mobilen svares. Lyden slår ikke gjennom. Hun ringer igjen. Mobilen svares. Lyden slår ikke gjennom. VamPus har 20 kroner igjen. Hun ringer Søs, som konsekvent ikke svarer på anrop fra ukjente numre, legger igjen beskjed om å ta kontakt med far, avtale tid og sted, slik at VamPus bare kan ringe opp igjen dagen etter. VamPus har 10 kroner igjen.

Dagen etter. Ringe Søs. Ingen tar telefonen. Telefonsvarer. VamPus har 5 kroner igjen. Vente to timer. Ringe Søs. Ingen tar telefonen. Telefonsvarer. VamPus har ingen penger igjen. VamPus går hjem. Med en mistet telefon, en ikke fungerende telefon og en telefon som ikke blir besvart så var det vel kanskje meningen at møtet ikke skulle finne sted. Eller?

Oppdatert:
Lønn på konto. Ut for å kjøpe mobil!

fredag, februar 17, 2006

Keiserens lånte fjær

Etter at VamPus tidligere i uken omga seg med noen av byens løse fugler har hun blitt skremt ned i kjellerboden å ha lest medienes rolige og balansert fremstilling av den kommende fugleinfluensapandemien. Der sitter hun omgitt av hermetikk og flaskevann, mens hun hører på batteridrevet radio og venter på meldingen om at verden igjen er trygg (i tillegg har hun mistet mobilen denne uken...hjelp!). I motsetning til VamPus, virker Pusedyr strålende fornøyd med sin stabel av tunfiskbokser.

Den tredje utgaven av Helse- og omsorgsdepartementets Nasjonal beredskapsplan for pandemisk influensa kan man lese om «Hønseinfluensa­utbruddet» i Hong Kong i 1997, der hele seks personer døde av de i alt 18 som var bekreftet smittet av fugleinfluensavirus, noe som "viste at en pandemisk influensatrussel kan oppstå uten forvarsel." Skrekk og gru. Videre står det at "Hele samfunnet kan bli rammet og mange samfunnsfunksjoner kan i verste fall stoppe opp." For å sette dette i perspektiv; i 1999 hadde vi 200 dødsfall i Norge på grunn av vanlig influensa. Sist gang vi hadde lignende "krisetilstander" var vel under SARS-epidemien i 2002. Selv med 813 dødsfall verden over (som forøvrig er 147 færre enn det antallet som døde av fallulykker i 1999 i Norge), så kan ikke VamPus huske at mange samfunnsfunksjoner stoppet opp i Norge. Eller vent nå litt... Har Oslo Sporveier endelig funnet en unnskyldning?

Takk til Robin for innspill, og våre tanker går til hans tante Bodil "som skotter engstelig bort på undulaten Pelle, og synes han virker litt tufs."

Oppdatert:
Forøvrig; pandemi følger "toneangivende" inn i listen over ord som er børstet støv av og brakt til heder og ære igjen for 2006.

Fredsduen Cheney

Linn Ullmann i den tidligere konservative avisen Aftenposten har som vanlig den sakligste kommentaren til Dick Cheneys skyteepisode:

"Så hva gjør man når visepresidenten, hverken kjent som en fredens eller åpenhetens mann, drar på vakteljakt og skyter en 78 år gammel fyr - simpelthen fordi fyren står i veien, ikke gir seg til kjenne, ikke roper: Hei du mann, her er jeg, kompisen din, ikke skyt, jeg er på din side ?"

Ullmann mener tydeligvis at Cheney skjøt en republikansk advokat med vilje. Hvis så tilfelle er VamPus en større tilhenger av Ghost of Goldwaters teori om at dette er ny strategi fra Bush-administrasjonen for å avskrekke terrorister; når USAs visepresident skyter sine venner i trynet, tenk bare da hva han vil gjøre mot en fiende?

Fredens eller åpenhetens mann... mener hun en sånn som Mahmoud Ahmadinejad?

mandag, februar 13, 2006

..men..men..det går jo ikke?

Musharraf mener USA har et ansvar som verdens eneste supermakt å hjelpe frem en fredelig løsning på konflikten mellom India og Pakistan. Hva?! Hva med Norge? Bondevik? Jonas Gahr Støre?

..men..men.. det er da ikke olje i Kashmir? Og USA er jo bare slemme? Hvorfor spør han ikke heller FN, som vi alle vet er jo de den eneste moralske autoritet her i verden?

Åååh. Forvirret VamPus nå...

Profeten har talt

Som nyutnevnt profet har VamPus blitt oppfordret til å komme med sine spådommer for 2006, og hun har sett inn i krystallkulen (dvs. rekvisittlageret var tom, så en skitten kaffekopp gjorde nytten) og har kommet frem til følgende;

Februar
De medaljene som ikke drysser over nasjonen Norge under OL vil i følge media skyldes uflaks, sykdom eller ufint spill. At idrettsutøvere fra andre land kan være bedre i noen vinteridrett enn Norge er utenkelig.

Mars
SVs boikott av israelske varer som ble utsatt i februar i gangsettes samme dag som Ariel Sharon går bort.

April
Verdens mest omtalte blasfemidom feires i hele den vestlige verden gjennom tilbedelse av den blasfemidømte hengende på et kors.

Mai
Med regjeringens nye dialoglinje fjernes det norske flagget under feiringen av 17. mai, da disse kan virke som en unødvendig provokasjon mot minoriteter. Derimot oppfordrer man alle om å tegne sitt eget flagg med tusj og ta dette med.

Juni
Spådommer om sommerværet gjør at VG og Dagbladet kan ha store bilder av toppløse damer på stranda på forsiden.

Juli
En av de norske forfatterene som enda ikke har kjøpt seg et feriehus i Frankrike eller Italia, refser tilstandene i forfatter-Norge i en sviende kronikk i Dagbladet - og årets agurk-litterære-debatt er i gang. Torbjørn Røe Isaksen stiller spørsmålstegn ved den sosialdemokratiske velferdsstaten i Morgenbladet og blir beskyldt for å være menneskehater av noen som ikke forstår spørsmålet.

August
I forbindelse med skolestart minner AUF, SU og Senterungdommen om sin valgkampsnekt dersom regjeringen ikke gir gratis bøker til ungdom på videregående. Vi andre kan jo bare håpe...

September
President Bush får kritikk for å være en kristenfundamentalist og insensitiv mot minoriteter når han avslutter sin minnetale for markeringen av 5-årsdagen for terrorangrepene mot USA med "God bless America".

Oktober
Statsbudsjettet legges frem og regjeringen beskyldes for løftebrudd mot de fattige siden det overraskende nok fortsatt finnes mennesker i Norge som lever under 50% av medianinntekten.

November
Oslo Sporveier får store problemer ved det første snøfallet, som kommer helt uventet.

Desember
Verdens kjøpefrie dag gjennomføres fra Natur & Ungdom, SU og Fremtiden i Våre Hender. Handelsstanden øker sin omsetning for julehandelen i forhold til 2005.

Profeten VamPus har talt.

Narnia på 25 ord

En filmanmeldelse som er så Typisk Tor Andre:

Barnebok omgjort til film blir bare en middels god technicolourifisert versjon av Ringenes Herre. Uten Orlando Bloom. Pusedyr er tøffere enn Aslan. Boka var bedre.

lørdag, februar 11, 2006

Bloggprofeten

Dagbladet Magasinet bringer i dag et intervju med VamPus under overskriften "Bloggprofeten". Og bare sånn at det er sagt; ondsinnede karikaturer av profeten VamPus vil bli forfulgt og forsøkt ødelagt. Slik blasfemi og mangel på respekt for den fintfølende og sjenerte profete..erm..bloggeren er et hån mot ytringsfrihet og respekten for individet.

Skulle noen ikke toneangivende blogger forsøke å spre slik tegninger vil ..hm...skal vi se... bloggens navn bli tegnet med tusj på et papir og brent. Og så vil folkemengder, eller i hvertfall Pusedyr og VamPus, hoie rundt i gatene og rope "Ned med demokrati og krig og fred og sånn".

Bloggprofeten. Herregud.

Helligbrøde! Blasfemi!

VamPus ble lattermild da hun åpnet filen med det forrige hun skrev til sin spalte i det "ikke toneangivende tidsskriftet" Nytt Paradigme. Det handlet nemlig om helligbrøde og blasfemi, i en litt annen form enn det som har vært diskutert den siste tiden. I fjor annonserte nemlig TV-kanalen PBS at i sesong 35 av Sesame Street skal figurene, inkludert Kakemonsteret, lære barn viktigheten av fysisk utfoldelse og et balansert kosthold. Balansert kosthold? Mitt kakemonster?!?

VamPus blir fortsatt rørt til tårer når hun tenker på første gang Kakemonsteret åpenbarte seg på svensk barne-tv. Han skulle lage kake og hadde alle ingrediensene foran seg mens han i lyriske vendingerhvordan kaken skulle lages, bakes og fortæres. Han ble– ikke overraskende – ganske så revet med, slik bare et Kakemonster blir i en kakebakestund. Han klarte ikke vente til kakene var ferdig så han stappet i seg ingrediensene og hoppet rundt for at de skulle blande seg i magen. Da den euforiske tilstanden ekte kakeelskere oppnår etter et stort nydelig kakestykke uteble, gikk Kakemonsteret inn i en umiddel bardepresjon. VamPus’ lille barnehjerte var ved å briste da endelig hans venn, Bert, kom inn med en pose nybakte chocolate chip cookies. Kakemonsteret gumlet lykkelig i seg kakene så smulene sprutet og lille VamPus klappet med hendene og gledet seg stort foran skjermen. Sånn skulle hun bli når hun ble stor; lodden, lubben og blå - med rett til å spise kaker hele tiden!

Kakemonsteret skal altså lære barn viktigheten avfysisk utfoldelse og et balansert kosthold. Hæ?! Balansert kosthold? En kake i hver hånd? Nei. Kakemonsteret skal fremme noe som ligner mistenkelig som Grete Roede-kursboken som ligger og samler støv et eller annet sted, med Ja-mat, Litt-mat og Nei-mat.VamPus er ikke spesielt religiøst anlagt, men dette må da havne under blasfemiparagrafen? Er kanskje ikke Kakemonsteret et vesen med lik ret ttil frihet og søken etter lykke som oss andre? Har ikke han rett til å være annerledes, ta egne valg ogleve sitt liv slik han selv vil (så lenge han ikke skader andre)?

Det begynner å bli et klamt regime som sveiper overvår del av verden. Politisk korrekthet og konform selvgodhet kveler livskraften av et mangfoldig og dynamisk samfunn. Det er min rett til å være annerledes; enten jeg velger å være et lubbent kakemonster eller en treningsfrik i marka. Jeg fikk ikke kaker hver dag når jeg var liten – slikt passet foreldre på i gamle dager. Jeg har ikke noe i mot at barn lærer å ta ansvar – men å frata Kakemonsteret sin personlighet og gjøre han mainstream – det protesterer jeg på.

onsdag, februar 08, 2006

Dialog med 24-karats drittsekker

Ønsket om dialog med 24-karats drittsekker rundt hele verden ser ikke ut til å ta slutt. Har du tid og anledning så kan du jo stikke innom Folkets Hus kl.19.00 i aften, for å høre på datteren til massemorderen Ernesto "Ché" Guevara fortelle om hvor fint det er på Cuba. Arrangøren, Arbeiderpa..unnskyld, LO i Oslo, skriver følgende i invitasjonen:

"Hun er tilhenger av Cubas sosialistiske system og den cubanske revolusjonen i 1959. Hun sier omverdenen har mye å lære av Cuba som gjør alt for folket, med fri skolegang på alle nivå, og gratis helsevesen for alle."

Jepp. Her tror VamPus vi har mye å lære. Landet som folk rømmer fra i biler bygget om til båt, fengsler sine dissidenter, skyter de som forsøker å rømme landet, tvangsbytter leger mot olje, forfølger homofile (Che var en beryktet homofob), og som har fått en betydelig forverret menneskerettssituasjon de siste tre årene? Det er interessant å se hvem Arbeiderpa.. oops, LO, velger å lære fra.

At kommunisten Gerd Liv Valla bruker en kvart million for å fly til Cuba for deretter få partivennen Jonas Gahr Støre til å stenge cubanske opposisjonelle ute fra 17. mai-arrangementet til den norske ambassaden er en ting. At de i tillegg invitererdatteren til en beryktet massemorder fortelle en glanset versjon av hvordan det er å leve i et undertrykkende regime er noe helt annet. Tim Worstall har klipp fra et nettmøte med Aleida.

Kapitalist har også to innlegg om dette og Dagbladet presterer i dag å trykke et rosende innlegg om forholdene på Cuba. Dersom det er så flott og Castro er så populær, hvorfor rett og slett ikke tillate frie valg?

Right...

I forsøket på å svare på 400 mail og sms'er, gjorde VamPus et dypdykk i tidligere mail for å slette gamle meldinger. Og hva finner man der? Jo - en mail til et knippe venner og kjente datert 3. mars i fjor om at VamPus hadde startet blogg. Det var vel i et håp om å få noen lesere. Den gikk som følger:

"Har begynt å blogge. Ikke spør hvorfor. Jeg har overhodet ingen grunn til å tro at det vil utvikle seg til å bli tidenes norske nettsted. Men det er et greit sted å få ut aggresjon. Føler liksom at jeg har sagt det til verden. Jeg mener, det er jo internett? Bare at jeg skriver på norsk, og nettstedet er amerikansk - så det er vel ingen stor fare for at altfor mange vil stikke innom. Men har du lyst - er linken her: http://vampus.blogspot.com . "

Right.

fredag, februar 03, 2006

Ekstremist eller engasjert forsvarer?

I dag skulle VamPus egentlig ha postet sitt eget bursdagsinnlegg, både for seg selv og om at det nærmer seg ett år siden VamPus Verden oppsto. Dere har sikkert forståelse for at det endres.

En varm takk til alle som har skrevet mail, kommentarer og sms’er – av de noen hundre mailene som har kommet inn så har det overveldende flertallet gitt ros, sympati og klar støtte. En spesiell ros til de som er uenige med VamPus – kritikken har for det meste vært nyansert, konstruktiv og ettertenksom. VamPus bøyer seg også i støvet for alle dere som har ønsket å bli linket opp – anonyme eller ikke – på oppfordringen.

Det betyr ikke at VamPus er blind for hvorfor en oppfordring om å publisere kontroversielle bilder av profeten Muhammed skaper reaksjoner. VamPus respekterer sterke følelser knyttet til en overbevisning. Men ikke glem bakgrunnen for saken. En dansk barnebokforfatter fikk ingen til å illustrere Muhammed fordi de fryktet represalier. Dette til tross for at fremstillinger av profeten er tillatt og vanlig i mange muslimske land, for eksempel Iran. Av 40 tegnere Jyllandsposten så tok kontakt med, var det 11 som bidro med tegninger av varierende art. Karikaturene tok nettopp for seg frykten for å fremstille Muhammed, blant annet gjennom å tegne profeten som selvmordsbomber. At dette avstedkommer trusler om bombing viser jo om ikke annet at tegneren har et poeng.

Ytringsfriheten er en grunnleggende demokratisk rettighet og er også uløselig knyttet til fri religionsutøvelse. Demokratiske rettigheter skal aldri tas for gitt, men forsvares klart, tydelig og lidenskapelig. Noen har stilt spørsmålstegn ved VamPus’ motiv for oppfordringen om å publisere tegningene bredt. La det ikke være noen tvil: dette dreier seg om retten til å publisere, kritisere og utfordre det samfunnet vi lever i uten å frykte for represalier av noen art. Det dreier seg om å ikke la seg kneble av verken fanatiske ekstremister i frykt for eget liv, eller en politisk korrekt tvangstrøye som relativiserer de grunnverdiene som vårt liberale demokrati er tuftet på. Dette er ikke et angrep på muslimer som bekjenner seg til sin tro og som bruker religion til å forsøke å forstå en komplisert verden, finne rammer for egen tilværelse og vokse som menneske gjennom den selv- refleksjonen en religiøs tilhørighet kan gi. Om noe, så kritiserer dette de mennesker som misbruker en religion til å fremme sin egen politiske agenda, tilrane seg makt over andre mennesker, gjøre onde gjerninger i sin guds navn. At mange føler seg provosert, såret eller krenket kan jeg forstå, og disse har også rett til å ytre sine følelser, men aldri gjennom vold eller trusler om vold.

Norsk presse er gjerne raskt på banen for å påberope seg ytringsfrihet og hensynet til samfunnets interesser når de blir kritisert for tøff journalistikk mot enkeltpersoner, enten det dreier seg om bedriftsledere eller politikere. Her hadde de muligheten til å vise en hel kulturkrets hvordan demokratiet er bygget, vise rakryggethet og faktisk bruke ytringsfriheten til noe mer viktig enn å forfølge Sven O. De har valgt å ikke gjøre det. Jeg er skuffet, men ikke overrasket. Dette er jo nettopp grunnen til at bloggsfæren utgjør et alternativ for stadig flere meningsytrere, selv om jeg er fullt klar over at det nå er flere i sfæren som tar til ordet mot VamPus bloggen og heller støtter en dialog med muslimske ekstremister.

Fortsatt fokuserer noen på at det er det marginale dobbelt- moralistiske kristenkonservative bladet Magazinet som har publisert bildene. Ja, det kan stilles spørsmålstegn ved deres motiver, men Magazinet er en avsporing. Bildene går verden over, og er også trykket i en modig avis i Jordan, al-Shihan:
- Hva er det egentlig som skaper mest fordommer mot islam; disse karikaturene, bilder av gisseltakere som kutter halsen på sine ofre foran kameraene eller en selvmordsbomber som sprenger seg i lufta under et bryllup i Amman, skriver sjefredaktør Jihad Momani.

Den norske debatten har vært fokusert på at vi trenger en dialog og større forståelse for hverandre. For en som sammenbitt forsvarer menneskerettigheter og grunnleggende demokratiske verdier så er dette vanskelig å forstå. På hvilke premisser bygger man dialog dersom man er nødt til å sette demokratiske prinsipper til side? På hvilket grunnlag kan man da kritisere undertrykkende regimer? Er man en ekstremist når man forsvarer demokratiske rettigheter som de fleste tar for gitt i Norge? I så fall erklærer VamPus seg herved for ekstremist. Fordi som den republikanske presidentkandidaten Barry Goldwater sa det i 1964;

"Extremism in the defence of liberty is no vice. Moderation in the pursuit of justice is no virtue."

Sjeldent har jeg følt en slik nærhet til dette sitatet som akkurat nå.

onsdag, februar 01, 2006

Sensurert VamPus

OBS: Dette innlegget blir oppdatert løpende etter hvert som flere publiserer og skriver om tegningene. Det er høyt trykk på mail akkurat nå, så oppdateringer kan ta litt tid...Tips om dette tas i mot på vampus [a] gmail.com .

VG har sensurert VamPus' bloggpost hvor hun oppfordrer alle til å publisere bilde av Muhammed til støtte for alle undertrykte i alle land som ikke får brukt sin ytringsfrihet av redsel for represalier. Bildet er nå fjernet av VGs moderator.

Oppdatert: VG har fjernet bildet fordi: gengivelsen af tegningerne ikke er sket med tegnernes tilladelse, og at gengivelsen er sket, uden at de er blevet honoreret. Derfor er gengivelsen ikke lovlig. Vi kan tilføje, at tegnerne ikke vil give tilladelse til fremtidig gengivelse af tegningerne.

Oppfordrer folk til å bruke aftenpostens faksimile. Die Welt bruker nå tegningen som illustrasjon til sin sak.

Lars Gule skriver i Aftenposten i dag at dersom Norge ikke inntar en prinsipiell holdning for å beskytte ytringsfriheten så stiller vi oss usolidariske med "de mange millioner med muslimsk bakgrunn som ønsker større respekt for ytringsfriheten og andre menneske- rettigheter i sine land. Og derfor kan den norske unnfallenheten bidra til fortsatt legitimering av anklager om blasfemi i mange muslimske land. Hvordan kan norske myndigheter nå protestere troverdig mot dødsdommer i for blasfemi i Pakistan, eller mot at religionskritikere kastes i fengsel i Egypt, når man forstår krenkelsen så godt?"

VamPus heter Heidi Nordby Lunde og oppfordrer fortsatt alle bloggere til å publisere bilder av profeten Muhammed. Det er uholdbart med selvpålagt sensur for å tekkes morderiske terrorister som ikke skyr noen midler for å bli hørt. Den vestlige selvsensuren, aksepten og toleransen for en urett som ikke rammer dem selv må stoppe nå. Vi forhandler ikke med terrorister i en flykaprings- situasjon, men er villige til å kaste våre prinsipper over bord mot regimer som undertrykker millioner av mennesker? Skal vi være solidariske med den undertrykte befolkningen eller med deres diktatorer?

Bloggere som har publisert bilder er, i tillegg til VamPus, Amerikanske Tilstander, Blåblogg, Alpeluen, Noe annet , Ghost of Goldwater, Blaa blogg, Lille Nille, Post-Modern Politics, ToDolan, Drittsekken , Ruin , Milton Marx , ragnilr, Hammer's Hanggliding , Grønn demon ,Ad:varsel ,Hilmoy ,Instant Opinion ,Herodotus ,Røntgenpåstander ,Kaptein Joakim ,Antehuga ,Fra by til bygd , Din Klikk, Before the Flood , Rambol , Kapitalist , GakkGakk , Kapitalismus , Liberalisten , Dett i trappa, Mediekritikk , Helligkriger, Draw Mohammed, Document.no, Kgxi , Auduns - her er en amerikansk blogg med informasjon om hvordan saken sees fra over dammen. En fransk avis bærer fakkelen for ytringsfrihet videre, nå også El Mundo , mens Reportere uten Grenser roser Danmark for sin standhaftighet. Michelle Malkin skriver om saken. Støtt også ADVAR - Aksjonen for Danske VArer.

Send gjerne post til VamPus [a] gmail.com om du publiserer bildet - så oppdateres dette innlegget fortløpende. Tør man påpeke at det er blåbloggere som foreløpig går foran her?

Kapret Bondevik

Tvedestrand Sjørøverforening kapret domenet "Oslosenteret.no" på VamPus' oppfordring (ihvertfall er hun frekk nok til å ta æren for det), og må nå gå inn i forhandlinger med Den Sorte Ravn for å få domenet tilbake. Kravene er som følger:

1. At han kommer innom aktivitetshuset «Den Sorte Ravn» neste gang han er i Tvedestrand.
2. At Bondevik åpner en 58 meter lang bro designet av NTNU-studenter under Trestykker 2004, når vi endelig får satt den opp.
3. Etterlever de 8 dypøkologiske budene til Arne Næss.
4. Melder deg inn i Tvedestrand Sjørøverforening
(5. Alternativt: Jeg har ikke humor, så jeg vil gjerne ha domenet (gratis) uten å gjøre noenting!)

- Jeg har orientert Kjell Magne Bondevik om saken, og han mener kravene ser ut til å være rimelige, uttaler Øystein Mjærum, stabssjef ved Oslosenteret for fred og menneskerettigheter, til nettavisen. Også Tvedestrandposten skriver om saken. Makt i de bloggende hender, ja..

VamPus gratulerer sine "partners in crime" - splitte mine bramseil, nå blir det en kagge med rom!